Principala | Înregistrare | Logare | RSSDuminică, 22 Aprilie 2018, 00:39

Mananca sanatos

Meniu site
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 20
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Principala » 2011 » Octombrie » 3 » Principii de baza in agricultura ecologica.
10:42
Principii de baza in agricultura ecologica.
Principii de baza in agricultura ecologica.
 
Agricultura ecologica se bazeaza pe o serie de principii si idei, cum ar fi conservarea sistemelor naturale de transformare ciclica, utilizarea resurselor regenerabile in sistemele de productie si prelucrare, protectia habitatelor vegetale si animalelor salbatice, sporirea biodiversitatii, utilizarea rationala a apei, sustinerea conceperii unui sistem integrat de cultivare care sa contribuie la crearea unei filiere de prelucrare si distributie echitabila din punct de vedere social, si responsabila in ceea ce priveste mediul natural.
 
Principiile de baza ale agriculturii ecologice/organice sunt:
 
 
 1. Protectia mediului inconjurator;
 2. Mentinerea si sporirea fertilitatii solului;
 3. Respectul pentru sanatatea consumatorilor;
 4. Mentinerea biodiversitatii ecosistemelor
     agricole;
 5. Reciclarea substantelor si resurselor cat mai
     mult posibil in cadrul exploatatiilor agricole;
 6. Considerarea exploatatiilor agricole ca entitati
     in echilibru;
 7. Mentinerea integritatii produselor agricole
     ecologice, de la producerea acestora si pana
     la comercializarea lor, cultivarea plantelor si
     cresterea animalelor, in armonie cu legile 
     naturale;
 8. Obtinerea de productii optime, nu maxime;
 9. Tehnologii noi si convenabile pentru sistemul
    de agricultura ecologica, sau cresterea
    animalelor corespunzator cerintelor fiecarei
    specii.
 
 
Intr-un sistem de agricultura ecologica, trebuie avuta in vedere dezvoltarea unor exploatatii agricole durabile si productive, cu scopul de a proteja mediul inconjurator. Tehnologiile de cultivare trebuie sa restabileasca si apoi sa mentina stabilitatea ecologica a exploatatiei agricole si a mediului inconjurator.
 
Fertilitatea solului este mentinuta si imbunatatita printr-un sistem de masuri care favorizeaza activitatea biologica maxima in sol, precum si conservarea resurselor solului.
 
Controlul buruienilor, bolilor si daunatorilor se realizeaza prin metode de control integrate, precum si prin lucrarile solului, rotatia culturii, imprastierea insectelor utile pentru a crea un echilibru intre pradatori si insectele daunatoare, promovand diversitatea biologica.
 
Intr-un sistem de agricultura ecologica, animalele beneficiaza de conditii de crestere si densitate a animalelor conforme cu necesitatile lor comportamentale, precum si de furaje ecologice si metode de crestere care reduc nivelul de stres, favorizeaza o mai buna stare de sanatate a animalelor si previn imbolnavirile.
 
Principalul obiectiv al agriculturii ecologice este de a obtine produse agricole sanatoase si sigure pentru consumatori, avand in vedere protectia mediului. Mentiunea de Produs ecologic garanteaza ca acel produs este rezultatul unui mod de productie care exclude utilizarea produselor chimice de sinteza si protejeaza mediul inconjurator. Pentru a putea fi comercializate, toate produsele agriculturii ecologice trebuie sa fie controlate si sa obtina certificare din partea unui organism autorizat in acest sens.
 
Speciile si soiurile cultivate in sistemele de agricultura ecologica sunt selectate in functie de adaptabilitatea lor la conditiile locale de sol si clima, precum si de toleranta la atacul daunatorilor si bolilor.
Tot materialul semincer si pentru plantat trebuie sa fie certificat ecologic si nemodificat genetic. 
Este necesar se cultive o gama variata de specii si soiuri pentru a spori valoarea, durabilitatea, independenta si biodiversitatea fermelor ecologice. Soiurile de plante trebuie alese astfel incat sa se mentina diversitatea genetica. Este de dorit sa fie folosite soiuri produse ecologic si soiuri cunoscute ca fiind adecvate pentru cultivarea ecologica.
Operatorii trebuie sa foloseasca soiuri produse in sistem ecologic. Trebuie folosit material semincer si de plantat din soiuri corespunzatoare si de calitate. In cazul in care acesta nu este disponibil in comert, organizatiile care stabilesc standardele vor stabili date limita pentru utilizarea semintelor si materialului de plantat produs in conditii de agricultura conventionala (neecologice). Daca materialul ecologic semincer si de plantat nu este disponibil, pot fi utilizate materiale conventionale numai daca acestea nu au fost tratate cu pesticide interzise de standarde. Daca nu este disponibil materialul semincer si de plantat conventional netratat, pot fi folosite seminte si material de plantat tratate chimic. Organismul de certificare va stabili termenele limita si conditii pentru cazurile exceptionale care permit utilizarea oricarui material semincer si de plantat tratat chimic.
 
Principii generale privind perioada de conversie.
 
Perioada de conversie trebuie sa fie suficient de indelungata pentru a creste semnificativ fertilitatea solului si pentru a restabili echilibrul ecosistemului.
Durata perioadei de conversie trebuie sa fie adaptata la:
- utilizarea anterioara a terenului;
- contextul ecologic si implicatiile acestuia;
- experienta operatorului.
 
Perioada de conversie este stabilita prin legile si standardele in vigoare, fiind diferita de la o tara la alta (Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei, nr.34/2000). Conform Ordonantei de Urgenta, perioada de conversie este dupa cum urmeaza: • 2 ani inainte de semanat, pentru culturile anuale, pasuni si pajisti; • 3 ani inainte de recoltare, pentru culturile perene si plantatii; • 1 an pentru taurine pentru carne; • 6 luni pentru rumegatoare mici si porci; • 12 saptamani pentru animale de lapte; • 10 saptamani pentru pasarile destinate productiei de carne, cumparate la varsta de trei zile; • 6 saptamani pentru pasarile destinate productiei de carne; • 1 an pentru albine, daca familia a fost cumparata din stupine conventionale.
 
 
Principii generale pentru fertilitatea solurilor si administrarea ingrasamintelor
 
Agricultura ecologica reda solului materialul microbian, vegetal sau animal necesar cresterii sau, cel putin, mentinerii fertilitatii si activitatii biologice. Materialul biodegradabil de origine microbiala, vegetala sau animala obtinut in urma practicilor ecologice trebuie sa constituie baza programului de fertilitate. 
 
Resursele de nutrienti trebuie utilizate intr-o maniera durabila si responsabila. Pierderile de nutrienti din ferme in mediul inconjurator trebuie diminuate. Pentru a li se optimiza efectul, nutrientii trebuie utilizati intr-o maniera si in perioade si locuri corespunzatoare.
 
Este necesara prevenirea acumularii metalelor grele si a altor poluanti. Fertilizantii minerali de origine naturala, precum si cei de origine biologica permisi de aceste standarde, trebuie sa fie considerati ca fiind singurul component al sistemului de fertilizare si, de asemenea, doar ca supliment, si nu inlocuitor, al reciclarii nutrientilor.
 
O atentie deosebita trebuie acordata igienei culturale si se recomanda ca fertilizantii sa nu fie aplicati direct pe vegetatie in cazul consumului uman, sau direct solului in cazul in care acesta va fi folosit pentru cultivarea plantelor anuale in urmatoarele 6 luni. • Nutrientii si produsele pentru fertilizare trebuie sa fie aplicate intr-un mod in care sa protejeze solul, apa si biodiversitatea. Restrictiile trebuie sa se refere la cantitati, locatie, perioada de administrare, tratamente, metode, sau alegerea produselor care vor fi aplicate. • Ingrasamintele minerale trebuie sa fie folosite numai in cadrul unui program care sa se refere la fertilitatea pe termen lung, impreuna cu alte tehnici cum ar fi administrarea de materie organica, ingrasamintele verzi, rotatii ale culturilor si fixarea azotului de catre plante. Ingrasamintele minerale trebuie sa fie aplicate in formele in care se gasesc si sunt preluate din natura si nu trebuie sa fie facute mai solubile prin tratamente chimice, altele decat adaugare de apa si amestecare cu alte substante acceptate, de origine naturala.
 
Cresterea fertilitatii solului se realizeaza prin practici culturale cum ar fi: rotatia culturilor, ingrasaminte verzi, culturi ascunse, culturi intercalate, reziduuri vegetale si animale reciclabile, pasunat prin rotatie, si lucrari ale solului.
 
Principii generale pentru procesarea produselor agricole ecologice.
- producerea de cantitati suficiente de alimente,   
  fibre si alte produse de calitate superioara;
- activitate compatibila cu ciclurile si sistemele 
  naturale vii prin intermediul solului, plantelor 
  si animalelor, din intregul sistem de productie;
-recunoasterea impactului social si ecologic mai     
 larg al sistemului de productie si procesare      
 ecologic 
- mentinerea si sporirea fertilitatii si activitatii
  biologice a solurilor pe termen lung, utilizand
  metode culturale, biologice si mecanice adaptate  
  la conditiile locale, in opozitie cu metodele
  conventionale care se bazeaza pe inputuri;
- mentinerea si sporirea biodiversitatii agricole si
  naturale in ferme si in imprejurimile acestora, prin
  utilizarea sistemelor durabile de productie si
  protectie a habitatelor salbatice de plante si
  animale;
- mentinerea si conservarea diversitatii genetice
  prin atentia acordata managementului resurselor
  genetice din cadrul fermei;
- promovarea utilizarii responsabile si conservarii
  apei, florei si faunei acvatice;
- utilizarea, pe cat posibil, a resurselor regenerabile
  in sistemele de productie si procesare si evitarea
  poluarii si deseurilor;
- stimularea productiei si desfacerii la nivel local
  sau regional;
- crearea unui echilibru armonios intre cultivarea
  plantelor si cresterea animalelor;
- asigurarea unor conditii de viata care sa permita
  animalelor sa-si exprime caracteristicile principale
  ale comportamentului lor firesc;
- utilizarea materialelor de ambalare
  biodegradabile, reciclabile si reciclate;
- furnizarea, catre toti cei implicati in productia si
  procesarea ecologica, a unei calitati care sa le 
  satisfaca nevoile fundamentale, in cadrul unui
  mediu de munca sigur si sanatos;
- sprijinirea formarii unui intreg lant de productie,
  procesare si distributie, just din punct de vedere
  social si resposabil din punct de vedere ecologic.
 
Principiul sanatatii.
Agricultura ecologica trebuie sa asigure si sa sporeasca sanatatea solului, plantelor, animalelor, oamenilor si a intregii planete, ca tot unitar si indivizibil. Acest principiu releva faptul ca sanatatea indivizilor si a comunitatilor nu poate fi separata de sanatatea ecosistemelor – solurile sanatoase produc culturi sanatoase care sustin sanatatea animalelor si a oamenilor. Sanatatea inseamna plenitudinea si integritatea sistemelor vii. Aceasta nu inseamna doar simpla absenta a bolilor, ci si mentinerea starii de bine sub aspectele conditiei fizice, mentale, sociale si ecologice. Trasaturile esentiale ale acestui concept sunt: imunitatea, elasticitatea si regenerarea. Rolul agriculturii ecologice in productie, procesare, distributie sau consum, este de a asigura si spori sanatatea ecosistemelor si organismelor, de la cele microscopice existente in sol pana la fiintele umane. In mod deosebit, agricultura ecologica este destinata producerii de alimente cu o calitate nutritiva superioara, care contribuie la prevenirea bolilor si la intretinerea starii de bine. In acest sens, trebuie evitata utilizarea ingrasamintelor, pesticidelor, medicamentelor si aditivilor alimentari care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.
 
Principiul ecologic.
Agricultura ecologica trebuie sa se bazeze pe sisteme si cicluri ecologice vii, sa lucreze cu acestea, sa incerce sa le stimuleze si sa le sustina. Acest principiu precizeaza locul agriculturii ecologice in cadrul sistemelor ecologice vii. Conform acestui principiu, productia se bazeaza pe procese ecologice si pe reciclare. Alimentatia si starea de bine se realizeaza prin ecologizarea mediului specific de productie. De exemplu, in cazul culturilor agricole, mediul specific este solul; in cazul animalelor, acesta este ecosistemul fermei; in cazul pestilor si organismelor marine, acesta este mediul acvatic. Sistemele de agricultura ecologica, pastorit si de recoltare a produselor din natura trebuie sa corespunda ciclurilor si echilibrelor ecologice din natura. Aceste cicluri sunt universale, insa functionarea lor are un specific local. Managementul ecologic trebuie adaptat conditiilor locale, sub aspect ecologic, metodelor de cultivare si locului ocupat de aceasta. Este necesara reducerea inputurilor, prin refolosirea, reciclarea si managementul eficient al materialelor si energiei, cu scopul mentinerii si imbunatatirii calitatatii mediului, precum si pentru conservarea resurselor. Agricultura ecologica trebuie sa ajunga la un echilibru ecologic prin organizarea sistemelor de productie agricola, gospodarirea habitatelor si intretinerea diversitatii genetice si agricole. Este necesar ca toti cei care produc, proceseaza, comercializeaza sau consuma produse ecologice sa protejeze si sa ajute mediul inconjurator care apartine tuturor, inclusiv peisajul, clima, habitatele, biodiversitatea, aerul si apa.
 
Principiul corectitudinii.
Agricultura ecologica trebuie sa dezvolte relatii care sa asigure corectitudinea in privinta mediului inconjurator comun si a conditiilor de viata. Corectitudinea este exprimata prin echitate, respect, dreptate si consideratie fata de lumea inconjuratoare, atat in relatiile dintre oameni, cat si in relatiile dintre oameni si alte fiinte vii. Acest principiu subliniaza faptul ca toti cei implicati in agricultura ecologica trebuie sa dezvolte relatii umane intr-o maniera care sa asigure corectitudinea, la toate nivelurile, fata de toti cei implicati – fermieri, muncitori, procesatori, distribuitori, comercianti si consumatori. Agricultura ecologica trebuie sa asigure tuturor celor implicati o buna calitate a vietii si sa contribuie la independenta alimentara a acestora si la reducerea saraciei. Scopul agriculturii ecologice este de a produce o cantitate suficienta de alimente si alte produse de buna calitate. Acest principiu insista asupra faptului ca animalelor trebuie sa li asigure conditii de viata in conformitate cu caracteristicile lor fiziologice, comportamentul natural si starea de bine. Resursele naturale si de mediu, utilizate pentru productie si consum, trebuie sa fie gestionate intr-o maniera corecta, din punct de vedere social si ecologic, si trebuie sa tina cont de responsabilitatea fata de generatiile viitoare. Corectitudinea necesita sisteme de productie, distributie si comercializare oneste si echitabile, care sa tina cont de costurile reale sociale si de mediu.
 
Principiul administrarii.
 Agricultura ecologica trebuie administrata intr-o maniera prudenta si responsabila, pentru a proteja sanatatea si bunastarea generatiilor actuale si vitoare, si a mediului. Agricultura ecologica este un sistem viu si dinamic, care raspunde cerintelor si conditiilor interne si externe. Cei care practica agricultura ecologica pot spori eficienta si productivitatea, insa nu cu riscul de a pune in pericol sanatatea si bunastarea organismelor vii. Ca urmare, trebuie sa fie evaluate noi tehnologii, iar metodele existente trebuie revazute. Trebuie avut grija ca intelegerea ecosistemelor si a agriculturii sa nu fie incompleta. Acest principiu stabileste ca prudenta si responsabilitatea reprezinta elementele esentiale ale strategiilor de management, dezvoltare si alegere a tehnologiilor in agricultura ecologica. Este necesar ca stiinta sa se asigure ca agricultura ecologica este sanatoasa, sigura si valida din punct de vedere ecologic. Totusi, cunostintele stiintifice singure nu sunt de ajuns. Experienta practica, intelepciunea acumulata si cunostintele traditionale si locale ofera solutii viabile, verificate in timp. Agricultura ecologica trebuie sa previna aparitia unor riscuri majore, prin adoptarea unor tehnologii corespunzatoare si evitarea celor nesigure, precum ingineria genetica. Deciziile trebuie sa reflecte valorile si cerintele tuturor celor care ar putea fi afectati, prin procese transparente si participative.
 
Principii generale pentru combaterea daunatorilor, bolilor si buruienilor.
Sistemul de agricultura ecologica utilizeaza metode biologice si culturale pentru a preveni pierderile inacceptabile datorate daunatorilor, bolilor si buruienilor. Aceste sisteme utilizeaza culturi agricole si soiuri bine adaptate mediului, cu un program de fertilitate echilibrat, in scopul de a mentine fertile solurile cu o activitate biologica intensa, rotatii ale culturilor adaptate la conditiile locale, culturi asociate, ingrasaminte verzi si alte practici ecologice recunoscute, asa cum sunt descrise in standarde. Daunatorii, bolile si buruienile trebuie sa fie controlate prin aplicarea constienta a uneia sau mai multor masuri combinate, dupa cum urmeaza: • alegerea unor culturi agricole si soiuri corespunzatoare; • programe de rotatii ale culturilor corespunzatoare; • prasit mecanic; • protectia dusmanilor naturali ai daunatorilor prin asigurarea unui habitat favorabil, cum ar fi gardurile vii, amplasarea de cuiburi si zone ecologice tampon care conserva vegetatia originara cu scopul asigurarii de adaposturi pentru dusmanii daunatorilor; • ecosisteme diversificate. Acestea vor fi diferite in functie de zonele geografice. De exemplu, zone tampon pentru prevenirea eroziunii, sisteme agroforestiere, rotatia culturilor, culturi intercalate etc.; • combaterea termica a buruienilor; • pregatirea patului germinativ; • inamici naturali, inclusiv imprastierea pradatorilor si parazitilor; • preparate biodinamice acceptate, provenite din piatra de moara, gunoi de grajd sau plante; • mulcitul si cositul; • pasunatul animalelor; • controlul mecanic, cum ar fi capcane, bariere, lumina si zgomot; • sunt permise metode fizice pentru controlul daunatorilor, bolilor si buruienilor, inclusiv folosirea temperaturilor ridicate. Este restrictionata sterilizarea termica a solurilor pentru combaterea daunatorilor si bolilor. Agricultura ecologica-un agroecosistem echilibrat si durabil Prin intermediul acestei lucrari se urmareste analizarea principiilor care stau la baza agriculturii ecologice, prin faptul ca respectarea acestora contribuie la pastrarea resurselor naturale şi a ecosistemelor pentru generatile viitoare.
Vizualizări: 6724 | Adăugat de: ecoshop | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 1
1  
Pentru a returna unul sau mai multe pudorse comandate trebuie sa urmati urmatorii pasi: * va autentificati cu userul si parola si intrati in contul dvs. * accesati link-ul Comenzile tale * intrati in detaliile comenzii care include produsul sau pudorsele pe care doriti sa le returnati * bifati produsul sau pudorsele pe care doriti sa le returnati * accesati butonul Returneaza pudorsele selectate * confirmati cantitatea si selectati modalitatea prin care doriti sa primiti contravaloarea pudorselor returnate: mandat postal pentru care trebuie specificata adresa, numele si numarul de telefon ordin de plata pentru care trebuie specificat numarul contului IBAN, numele titularului si CNP-ul (ATENTIE Contul IBAN trebuie sa apartina persoanei pe numele careia s-a eliberat factura !) * ambalati pudorsele pe care doriti sa ni le trimiteti ( puteti sa folositi ambalajul trimis de noi ) si mentionati pe exteriorul coletului ID-ul returului sau numarul facturii din care provin * coletele se trimit catre M-FASHION COM la adresa Calea Bucurestilor nr.291A Otopeni judet IlfovDin motive administrative trebuie sa trimiteti pudorsele returnate fara a opta pentru serviciul de ramburs.PRODUSELE RETURNATE NU COMPENSEAZA O COMANDA PLASATA ULTERIOR. CONTRAVALOAREA PRODUSELOR RETURNATE SE VA ACHITA PRIN MODALITATEA ALEASA DE DVS. IN SECTIUNEA RETUR IN TERMENUL SPECIFICAT, IAR NOUA COMANDA VA FI ACHITA INTEGRAL LA LIVRARE.IMPORTANT:Va rugam sa respectati termenii de returnare cu care ati fost de acord in momentul in care ati finalizat comanda.Coletele pot fi trimise prin orice firma de curierat rapid sau prin Posta Romana.Coletele trimise fara notificare din contul dvs., cu suma de ramburs mentionata sau fara elementele necesare identificarii returului inscriptionate pe ambalaj NU vor fi acceptate.

Prenume *:
Email *:
Cod *:
Calendar
«  Octombrie 2011  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Arhiva materialelor
Prietenii site-ului

Copyright www.Eco-Bio-Shop.ro © 2018
Găzduire site gratuită — uCoz